20. dubna 1891 – Narození legendárního sportovního komentátora Josefa Laufera

Uplynulo už 129 let od doby, kdy se narodil legendární sportovní redaktor a komentátor Josef Laufer. Svou tvorbou se nesmazatelně zapsal do historie žurnalistiky. Stal se totiž prvním člověkem v Evropě, který v přímém přenosu komentoval fotbalový zápas. Není tedy divu, že jej mnozí považují za otce rozhlasové sportovní reportáže.  

Josef Laufer se narodil 20. dubna 1891 na Královských Vinohradech v Praze, kde vyrůstal v židovské rodině. Ke sportu měl vždy blízko. Bavilo ho sport nejen sledovat, ale také aktivně provozovat. Po maturitě začal studovat strojní inženýrství, školu však nedokončil. Namísto studia začal pracovat v bance a zároveň také poznávat svět novinařiny.

Počátky jeho novinářské kariéry se pojí výhradně s psanou žurnalistikou. Jako mladičký elév začínal ve sportovním periodiku Sport a hry. Současně působil také v Hlasu národa, kde se později stal dokonce šéfredaktorem. Několik let svými články zadarmo přispíval do listu Union. Dále psal do Národních listů a Národní politiky. Byl to opravdu muž svého oboru. Jeho články se navíc objevovaly i v řadě dalších periodik jako například Večerní list či Pražský Ilustrovaný kurýr. 

Zlom Lauferovy novinářské kariéry

Zkušeností s psanou žurnalistikou měl Laufer na rozdávání. Slávu mu však přinesla především rozhlasová žurnalistika, se kterou se poprvé setkal v říjnu roku 1926. Tehdy jako první Evropan odkomentoval v přímém přenosu fotbalový zápas mezi pražskou Slavií a maďarskou Hungarií. 

Kuriozitou je ovšem fakt, že se Laufer ke komentování onoho slavného zápasu dostal pouhou náhodou. Původně vybraný komentátor se totiž nedostavil, a proto se musel rychle najít náhradník. K mikrofonu se tak dostal Josef Laufer, jenž byl na akci původně jen jako mezinárodní tajemník Slavie. S velkými obavami se nakonec ujal komentování, které u posluchačů vyvolalo nesmírný úspěch. 

Jeho kariéra následně nabrala závratných obrátek. Lauferovi se nabídky na komentování sportovních přenosů začaly doslova hromadit. Komentoval jak fotbalové, tak i hokejové a tenisové přenosy. Navíc začal tvořit i reportáže, které jsou dodnes pro řadu novinářů vzorem. Jeho reportážní tvorba se zakládala na vynikající znalosti věcí, sportovní odbornosti, přehledu a vysoké pohotovosti. Reportáže měly také osobitý charakter a potřebnou dramatičnost. Není tedy divu, že se Laufer stal legendou rozhlasové sportovní reportáže. 

Poválečný vývoj Lauferovy kariéry 

Časy velké slávy však znenadání vystřídaly časy nelehké. Krutými chvilkami si Laufer procházel nejen během protektorátu, ale také v průběhu druhé světové války. Jelikož byl židovského původu, musel svou rozhlasovou činnost kvůli Norimberským zákonům ukončit. Toto nelehké období však přečkal a po delší odmlce se opět vrátil ke své práci v rozhlasu. 

V roce 1953 odkomentoval své poslední sportovní utkání. Poté se kvůli přibývajícímu věku a špatnému zraku rozhodl prostředí rozhlasu opustit. 

Zemřel 19. října 1966 v Praze ve věku 75 let. 

Přidat komentář